Неделя на митаря и фарисея – вероучение за Вас с Вашите деца

600 0

Превод и адаптация: Людмила Грибнева
Източник: Great Lent, Holy Week and Pascha by I. Dimitriu

 

Три седмици преди Великия пост
Начало на Постния триод

 

Тази неделя слушаме притчата на Господ за двама мъже, които се молят в храма в Йерусалим[1].

Единият е митар, който събира данъци. Юдеите не харесвали събирачите на данъци, защото те работели за римляните, които били превзели страната им. Обикновено митарите били алчни и взимали повече от определеното за данък. В тази притча митарят знае, че е грешен човек, че хората го мразят заради сребролюбието му. Съвестта му го кара искрено да моли Господ да се смили над него, да го избави от страстите. Той сам се осъжда и се моли със смирение.

Другият е фарисей – особено набожен човек, който се смята за истински пазител на Мойсеевия закон, мъж добър и щедър. Той помага на бедните и спазва всички юдейски закони, но е горд и самохвалец. Смело и самодоволно се обръща към Господ, отдавайки своята праведност на собствените си заслуги, а не на Божията благодат. Той осъжда митаря наум и благодари на Господ за това, че не е като него и другите грешни мъже.

В притчата Иисус Христос не казва, че фарисеят е осъден, но че митарят е „оправдан повече“. Чрез нея Господ ни учи как трябва да се молим и как не трябва, коя молитва Му е приятна, и коя Го отблъсква. Той ни казва да се молим смирено като митаря, и да бъдем щедри като фарисея


[1] Тази седмица слушаме Евангелието от свети евангелист Лука, глава 18, стихове 10 до 14

СВАЛИ ЗАДАЧА 1

СВАЛИ ЗАДАЧА 2

СВАЛИ ЗАДАЧА 3